LinkedInYouTubeTwitter

Geen aansluitingen meer

contact

Diverse gemeenten kunnen sinds eind 2022 geen grootverbruikaansluiting voor elektriciteit aanvragen en, zoals het er nu naar uitziet, halverwege 2025 ook geen aansluitingen meer voor kleinverbruik. Dat kan pas weer na 2029, als Stedin en Tennet klaar zijn met het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Veel vragen

Gemeenten moeten hun ambitieuze plannen voor het maatschappelijk vastgoed aanpassen. Dat roept allerlei vragen op; zoals op welke projecten zal dit invloed hebben? Welke beleidsdoelen lopen gevaar en op welke termijn? Welke afspraken zijn er gemaakt binnen de coalitie en met de gemeenteraad waarop netcongestie invloed heeft? 

Vooral onderwijshuisvesting

Onderwijshuisvesting zal op korte termijn aanzienlijke hinder ondervinden door netcongestie. Nieuwe scholen in Raamsdonksveer en Geldrop ervaren dat nu al, blijkt uit een artikel in de Volkskrant van 21 februari 2024. Ook de nieuwe basisschool Zilverackers in Veldhoven, die begin april 2024 opent, zal bij het begin niet worden aangesloten op het net. Dit duurt waarschijnlijk tot het hoogspanningsnet is uitgebreid. 

Zoeken naar oplossingen

Ondertussen zoeken gemeenten en scholen naar mogelijkheden om op deze situatie in te spelen. Zo zijn er gemeenten die het doen met een kleinverbruikaansluiting, zonnepanelen en een accu. Ook de gemeente Veldhoven gebruikt tijdelijk een accu ter grootte van een zeecontainer om de basisschool van stroom te voorzien. Die accu wordt geladen door 600 zonnepanelen en de huidige bouwaansluiting. Dat lijkt een goede stap, maar brengt wel extra kosten met zich mee. petra

Webinfo en partnerbijeenkomst

Samen met Petra Heesterbeek, hoofd vastgoed gemeente 's Hertogenbosch verzamelen we meer informatie over de problemen en oplossingen rond netcongestie in een nieuwe webpagina op onze site. Alle input is welkom. Ook organiseren we een online bijeenkomst voor partners om kennis en ervaring met netcongestie uit te wisselen. 

 

 

Meedoen? Dat kan

De bijeenkomst voor partners over net congestie is op 26 maart 2024 van 15.00 tot 16.00 uur. Zie hier het programma en de mogelijkheid je aan te melden.

 

Nog geen partner? Bel voor de mogelijkheden naar 033 258 4337 of stuur een mail naar info@bouwstenen.nl.

 

Image
Yes you can oranje

Meer info en bronnen

  • Bericht: Netcongestie: aansluiting niet mogelijk (Bouwstenen, 31 juli 2023)
  • Artikel: Het gebouw is af. De stroom komt over een paar jaar (Volkskrant, 21 februari 2024)
  • Webinfo: Netcongestie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.