LinkedInYouTubeTwitter

Stadhuis Den Helder wint prijs

Sinds 25 september 2023 is het stadhuis van Den Helder gevestigd in een voormalige mastenloods en zeilmakerij. De renovatie ging niet zonder slag of stoot, maar de gemeente is tevreden over het resultaat en het pand is door de beroepsvereniging van architecten (BNA) verkozen tot Beste Gebouw van 2024 in de categorie stimulerende omgeving.

Niet goed te isolerenstadhuis

De twee panden liggen naast elkaar. De mastenloods is neoclassicistisch en heeft sinds 1998 een monumentale status. De zeilmakerij is van na de Tweede Wereldoorlog. De monumentale status maakte de renovatie niet gemakkelijk. Zo mochten bijvoorbeeld de muren niet van buiten maar ook niet van binnen worden geïsoleerd. Daarom zijn er veel doos-in-doos constructies toegepast. Ook zijn de gebouwen zo ingedeeld dat de koude ruimtes zo veel mogelijk aan de gevelzijde grenzen. De daken en vloeren zijn wel geïsoleerd. 

Bodemsysteem en inpandige installaties

Op de mastenloods mochten vanwege de monumentale status ook geen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Daarbij moesten alle installaties inpandig worden gesitueerd. Om het pand toch gasloos te krijgen, is er een bodemsysteem met een monobron toegepast. Hierbij worden een onttrekkingsfilter en een infiltratiefilter boven elkaar in een bron geplaatst. 

Elektrische ketel voor piekmomenten

De ruimtes worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Voor piekmomenten is er een elektrische ketel. Het pand heeft vloer en luchtverwarming. In de publieke ruimtes is CO2 gestuurde ventilatie. Het bezoekersaantal van deze ruimtes kan namelijk nogal fluctueren. Op de werkplekken is de behoefte aan verse lucht stabieler en is de ventilatie niet CO2 gestuurd. 

Kosten

De totale kosten van de renovatie bedragen € 12,1 miljoen. Dat komt neer op ruim € 2.000,- per m2, waarvan ruim € 700 per m2 voor installaties.

Extra spannend door netcongestieronald

Het renoveren van het stadhuis was een spannend proces. Ronald Wolvekamp, projectmanager bij bbn: “Een paar maanden voor de oplevering kreeg de gemeente van de netbeheerder te horen dat, tegen gemaakte afspraken in, er een lange wachttijd zou zijn voor aansluiting op het net. Na een brief waarin de juridische consequenties werden vermeld, besloot de netbeheerder toch op de afgesproken tijd voor een aansluiting te zorgen.”

Blij met resultaat

De gemeente is blij met het resultaat. Het zet Den Helder goed op de kaart, ook voor mensen van buiten de stad, aldus burgemeester Jan de Boer. En zo is dat. Ook Ronald Wolvekamp is tevreden. “Het is een project waar ik met heel veel plezier aan gewerkt heb.” De prijs voor het Beste Gebouw van Nederland 2024 is een extra erkenning. 

 

 

Meedoen? Dat kan

Sluit je organisatie aan als partner van Bouwstenen. Samen helpen we elkaar vooruit.

Image
Yes you can blauw

Meer informatie

 • Video: Stadhuis Den Helder (YouTube), 
 • Bericht: Beste gebouw 2024, alle prijswinnaars (BNA, 23 mei 2024)
 • Bericht: Stadhuis Den Helder in race beste gebouw 2024 (Oneindig Noord-Holland, 3 april 2024) 
 • Bericht: Stadhuis Den Helder ondergebracht in gebouwen voormalig marinewerf (Ronnie Weessies, 19 maart 2024)
 • Bericht: Warm de winter door (Bouwstenen, 3 april 2024)
 • Nieuwsbericht: Nieuwe stadhuis van Den Helder feestelijk geopend (Rodi.nl, 29 september 2023)
 • Registergegevens: Willemsoord 66, 1781AS Den Helder (Monumentenregister)
 • Webpagina: Stadhuis Den Helder (HEVO)
 • Webinfo: Netcongestie

 

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.