LinkedInYouTubeTwitter

1105 Portefeuillemanagement

Op 13 mei 2011 spraken ongeveer 15 vastgoedprofessionals met elkaar bij het Ontwikkelbedrijf Rotterdam over portefeuillemanagement.

 

Instrument voor portefeuillemanagement

 

Stefan van de Schootbrugge heeft als afstudeeropdracht vanuit de TU Delft binnen het Ontwikkelbedrijf Rotterdam een model ontwikkeld voor portefeuillemanagement. Daarbij wordt een link gelegd tussen het gemeentelijk vastgoed, ruimtelijke ontwikkelingen en sociaal beleid. Ook wordt gebruik gemaakt van een Decision Support System. Zie hier de scriptie van Stefan.

 

Na zijn studie heeft hij bij bbn het model verder ontwikkeld en op 13 mei 2011 aan vastgoedprofessionals van verschillende gemeenten gepresenteerd. Zie hier de presentatie.

 

Reacties op het instrument

 

 De reacties op dit instrument zijn positief:

  • de gebruikte methodiek levert nuttige inzichten op, allereerst voor de vastgoedafdeling maar ook voor beleidsafdelingen;
  • het maakt vele analyses goed mogelijk. Een actuele analyse is de verkoopbaarheid van delen van de portefeuille, met gepresenteerde informatie zijn panden goed te prioriteren;
  • een andere analyse is de relatie tussen de kwaliteit van maatschappelijke voorzieningen en bijbehorende prijs. Hiermee kan vastgoed goed het gesprek aan met beleidsmakers over hoe ze hen het beste kan faciliteren;
  • met deze analyses wordt de bedrijfsmatige kijk op vastgoed ook voor bestuurders relevant;
  • gemeenten moeten nog een evenwicht vinden tussen enerzijds de benodige inspanning om vastgoedinformatie te verzamelen en actueel te houden en anderzijds de waarde van het verkregen inzicht.

De vraag is wel hoeveel tijd je in de invoer stopt en hoe je de gegevens actueel houdt.

De gepresenteerde systematiek en het instrument lijken voor de aanwezige gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht, Almere, Oss, Enschede en Den Bosch de moeite waard om door te ontwikkelen.

 

Meer informatie


Zie hier voor meer informatie over de volgende bijeenkomst en het netwerk Vastgoedprofessionals.

 

 

 

 

 

Bijlage Size
20110513; Presentatie vastgoedprofessionals.pdf (560.66 KB) 560.66 KB