LinkedInYouTubeTwitter

Vergeten sportvastgoed

foto

Kenniscentrum Sport en Bewegen laat in hun Voortgangsrapportage Lokale Sportakkoorden zien dat het thema 'duurzame sportinfrastructuur' bij 75% van de akkoorden een speerpunt is, tegen 23% in het vorige akkoord. Dat lijkt een verbetering, maar het zorgt helaas niet voor meer resultaten, volgens het kenniscentrum. 

Weinig resultaten

Voor de drie speerpunten van het thema Duurzame Sportinfrastructuur (verduurzaming van sportaccommodaties, beweegvriendelijke omgeving en bevordering van multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties) worden weinig concrete resultaten gemeld. De kernteams  blijken zich er niet mee bezig te houden. Het is meestal de gemeente die dat doet. Het beschikbare uitvoeringsbudget is ook vaak lang niet toereikend. Alleen op het gebied van het beweegvriendelijk maken van de openbare ruimte (9%) en het creëren van sport- en beweegmogelijkheden in de openbare ruimte (13%) worden enige resultaten behaald.

Kartrekkers nodig

Verderop in het rapport wordt gesteld dat ‘de uitvoering van het lokale sportakkoord staat of valt met één of meer enthousiaste en proactieve ‘kartrekkers’. Personen die partijen bij elkaar brengen, vastgelopen samenwerking vlot trekken en bij zoveel mogelijk partijen het sportakkoord en de mogelijkheden daarvan onder de aandacht brengen. Ook zegt het Kenniscentrum Sport en Bewegen: 'De inzet van professionals, zoals buurtsportcoaches, clubkadercoaches en verenigingsondersteuners is onmisbaar. Van belang is dat zij beschikbaar zijn om ondersteuning te bieden en waar nodig uitvoeringscapaciteit te leveren voor de verschillende thema’s.' 

Rol van gemeenten?

Op de webpagina's over de sportakkoorden zien we onder het thema Ruimte voor Sport en Bewegen geen voorbeelden terug die te maken hebben met sportaccommodaties. Laat men het verduurzamen, beweegvriendelijker maken van de omgeving, verbeteren van de exploitatie en het bevorderen van multifunctioneel gebruik over aan gemeenten? Missen we dan niet de energie, de creativiteit en praktische ideeën van lokale sportaanbieders? We zijn benieuwd of we hierin vanuit ons netwerk iets kunnen betekenen...

 

   

Denk mee

Denk tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 14 december mee hoe we het thema sport kunnen verbinden met andere beleidsthema's en kunnen blijven werken aan een duurzame sportinfrastructuur. Zie hier het programma. 

 

Image

Meer informatie

  • Webinfo: Voortgangsrapportage Lokale Sportakkoorden
  • Webinfo: Website Sportakkoord

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.