LinkedInYouTubeTwitter

Nieuwe regels; laat je horen

megafoon

Tot 15 december 2021 kan je bij het Rijk reageren op een voorstel voor nieuwe regels over energiebesparing en de informatieplicht.

Het gaat hier om de regels rond de verplichte maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar (EML-lijst) en het rapporteren hierover (de informatieplicht).

Doel is meer energie te besparen, de uitstoot van CO2 te reduceren en een gelijk speelveld voor bedrijven en instellingen te creëren.

Meer bedrijven 

Voorstel is dat er meer bedrijven verplicht worden energie te besparen. De regels gaan ook gelden voor energie-intensieve bedrijven (ETS-bedrijven) en bedrijven met een vergunningsplicht voor milieubelastende activiteiten. 

Meer verplichte maatregelen

Ook maatregelen voor het opwekken van hernieuwbare energie en de overstap op een andere energiedragers, komen onder de plicht te vallen als ze binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend.

Vastgelegd in 3 wetten

De aanpassingen, die zijn voorgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Economische zaken, worden later verwerkt in de Omgevingswet. Ook worden ze opgenomen in het Bouwbesluit (formeel het Besluit bouwwerken leefomgeving) en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

Concrete vertaling gewenst

De toelichtende tekst over de aanpassingen is lastig te lezen. Het is ons niet meteen duidelijk wat er concreet gaat veranderen in de lijst met verplichte maatregelen. Met het voorstel moet de uitvoering van de nieuwe regels worden verbeterd. Maar voor wie? We houden ons aanbevolen voor meer tekst en uitleg.

 

 

Doe ook mee!

We horen graag hoe jij het voorstel leest. Dat kan via onderstaande reactieknop of door te mailen naar nieuws@bouwstenen.nl.

Inhoudelijk reageren richting ministerie kan via onderstaande linken. Fijn als je ons ook informeert.

 

Image
Doe ook mee lichtblauw

Reageer op voorstel

Meer informatie

Reacties

moet een inrichting alke 4 jaar een nieuwe geupdate EML indienen bij RVO?

Hernieuwbare energie (PV) is/wordt dit een verplichting voor infoplichtige inrichtingen?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.