LinkedInYouTubeTwitter

Bouwen bij voorzieningen

Image
Francesco Veenstra

Het College van Rijksadviseurs, dat de overheid adviseert over de kwaliteit van de leefomgeving, vindt dat het kabinet en de lagere overheden meer moeten inzetten op het bouwen van woningen in de buurt van bestaande voorzieningen, zoals scholen en wijkcentra. Dat is te lezen in haar advies van 17 oktober 2022. 

Beter 1.000 kleine plannen

Minister Hugo de Jonge heeft met alle provincies woningbouwafspraken gemaakt om voor 2030 zo'n 900.000 nieuwe woningen te bouwen. In deze afspraken ligt veel nadruk op 'grootschalige woningbouwgebieden'. Teveel, vindt het College van Rijksadviseurs. "Duizend kleine plannen zijn veel robuuster dan tien grote. Als er één groot project niet doorgaat, heeft die regio een probleem. En als er twee niet doorgaan heeft het land een probleem..."

Image
Bouw in de buurt aangepast

Betere buurten voor iedereen

Bouwen in de buurt betekent dat je niet het bouwen centraal stelt, maar de leefkwaliteit van bestaande én nieuwe bewoners. Zo wil het college slechte buurten aanpakken en een extra stimulans geven aan bestaande voorzieningen. Het is natuurlijk geen toverstokje. "Woningen toevoegen aan een arme buurt zorgt niet dat de bewoners ineens niet meer arm zijn. Maar door meer nadruk te leggen op de voorzieningen werken we wel aan een betere buurt om arm in te zijn." zegt socioloog Arnold Reijndorp in het onderzoek 'Verkenning van de rechtvaardige stad'.

Slagvaardig handelen

Het College pleit in de leidraad voor groot denken en klein, maar slagvaardig handelen. "De afgelopen 15 jaar werden twee van de drie woningen in een bestaande buurt gebouwd. Dat doen we al jaren met succes, alleen wordt dat stelselmatig over het hoofd gezien. In de buurt bouwen helpt ons niet alleen aan honderdduizenden nieuwe woningen, maar tilt ook de leefbaarheid van de acht miljoen bestaande woningen op. Duurzamer kan niet."

 

Francesco Veenstra is Rijksbouwmeester, voorzitter van het College van Rijksadviseurs en één van onze gasten tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 8 december 2022.

 

 

Kom je ook?

Heel goed. Iedereen is welkom; ook mensen uit het sociale domein, de woningbouw en de gebiedsontwikkeling. We werken graag met hen samen aan sociale, inclusieve en duurzame wijkenvoorzieningen. Zie meer informatie over de Maatschappelijk Vastgoeddag op 8 december 2022 en de mogelijkheid je aan te melden.

 

Ik ben erbij

Meer informatie

  • Leidraad: Bouw in de buurt (College van Rijksadviseurs, oktober 2022)
  • Nieuwsartikel: Bouw huizen in buurt van bestaande voorzieningen (Telegraaf, 19 oktober 2022)
  • Essay: Verkenning van de rechtvaardige stad (Simon Franke en Wouter Veldhuis, juni 2018)
  • Bericht: Anticiperen op de toekomst (Bouwstenen, 10 oktober 2022)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.