LinkedInYouTubeTwitter

Geld goed belegd in Amsterdam

Lijst_Geld_Pixabay (1).png

Amsterdam investeert zich uit de coronacrisis en steekt € 1,1 miljard in maatschappelijk vastgoed.

Dat is een kwart van de totale investering die de stad wil doen om de crisis het hoofd te bieden; een enorm bedrag.

Meer schulden

Door de voorgenomen investeringen neemt de schuld van de gemeente naar verwachting toe van € 6,1 miljard eind 2020 tot € 8,4 miljard in 2025. Daarmee stijgt de netto schuldquote tot 140%. Dat is meer dan het maximum van 130% dat door de provincie aan gemeenten wordt aangeraden. Dat lijkt problematisch, maar de rekenkamer van Amsterdam adviseert de raad zich niet blind te staren op de schuldquote.

Meer waarde

Image
Rijksmuseum

De waarde van het gemeentelijk bezit neemt met deze investering namelijk ook toe. De investering wordt gebruikt om nieuw maatschappelijk vastgoed te bouwen en bestaande panden te renoveren. Daardoor stijgt niet alleen de schuld van de gemeente, maar ook de waarde van het gemeentelijk vastgoed. Een toename van het eigen vermogen in vastgoed heeft een positief effect op het weerstandsvermogen van de gemeente. Die zaken moeten dus in relatie tot elkaar worden bezien.

 

Ondertussen kan dit maatschappelijk vastgoed een bijdrage leveren aan gemeentelijke beleidsdoelen op het gebied van inclusie, gezondheid en duurzaamheid.

 

 

 

Meedoen?

Wil je meer weten over het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en de gemeentelijke begrotingssystematiek? Kom op 9 december naar de Maatschappelijk Vastgoeddag!

 

Image
Doe ook mee lichtblauw

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.