LinkedInYouTubeTwitter

Creatiever met bewegen

Kinderen moeten meer bewegen op scholen

Gemeenten zouden meer de leiding kunnen nemen en scholen zouden zich creatiever kunnen opstellen bij het vinden van plekken om kinderen meer te laten bewegen, aldus het rapport Plezier in Bewegen. 

 

In het rapport doen de Onderwijsraad, de Nederlandse Sportraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een oproep om, in lijn met de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad, leerlingen twee keer per dag een half uur matig intensief te laten bewegen. Dat is niet alleen gezond, maar ze kunnen dan ook beter leren, blijkt uit onderzoek.

Sportaccommodaties als beweegruimte voor scholenAndere plekken

Het ontbreken van geschikte ruimte op school wordt door het onderwijs als één van de knelpunten aangevoerd om kinderen meer te laten bewegen. Maar de samenstellers van het rapport zien ook andere mogelijkheden om het bewegen te stimuleren, bijvoorbeeld in speeltuinen, veldjes en sportaccommodaties in de buurt.

Meer samenwerken

Daarbij pleiten de onderzoekers voor meer samenwerking met sport- en beweegaanbieders, organisaties voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld door het (mede)organiseren van sport- en spelactiviteiten en het over en weer gebruikmaken van bepaalde voorzieningen. 

MFA De Bron in AmersfoortKansen van een MFA

Opvallend genoeg krijgen multifunctionele accommodaties (MFA’s), waar onderwijs en sport onder één dak zitten, geen aandacht in het rapport. In een MFA wordt niet alleen de ruimte efficiënt gebruikt, maar kunnen ook gemakkelijker onderlinge contacten tussen onderwijs en sport tot stand komen.

 

 

Leidende rol gemeenten

Gemeenten zouden een meer leidende rol op zich moeten nemen om kinderen meer te laten bewegen, vinden de opstellers van het rapport. Zij hebben een taak in onderwijshuisvesting (ook bewegingsonderwijs) en zijn vaak verantwoordelijk voor sportaccommodaties. Hun invloed op het halen van de beweegnorm is groot.

Praktijk

Het rapport Plezier in Bewegen biedt overzicht, inzicht en aanbevelingen. De theorie is helder en op verschillende plekken in het land zijn mooie plekken te vinden waar onderwijs en sport samen gaan. Mooi materiaal om van te leren.

 

 

Yes you canMeedoen

Dat kan. Bijvoorbeeld in het nieuwe netwerk gericht op gezond bewegen (sporten) in combinatie met andere beleidsdoelen. Zie hier meer informatie en de mogelijkheid u aan te melden. 

 

Heeft u goede voorbeelden van bewegen en onderwijs, dan horen we dat ook graag. Wellicht mooi input voor een themanummer van Schoolfacilties. Stuur uw input naar nieuws@bouwstenen.nl of nieuws@schoolfacilities.nl.

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.