LinkedInYouTubeTwitter

Meer circulair onderhoud

Gemeente ‘s Hertogenbosch wil in 2021 circulaire onderhoudsprogramma’s opstellen en heeft de mogelijkheden onderzocht.

 

In dat onderzoek is gebruik gemaakt van de Building Circularity Index (BCI). Dat is een maat waarbij wordt gekeken naar de herkomst van de materialen en de mogelijkheid ze te hergebruiken. 

Maximum score

Een BCI van 0 betekent dat niets van het gebouw opnieuw kan worden gebruikt. Een score van 1 betekent dat een gebouw volledig circulair is. Een nieuw gebouw kan tegenwoordig een maximale BCI-score halen van 0,7.

Aanzienlijke stap

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ‘s Hertogenbosch haar Meerjaren Onderhoudsprogramma (MJOP) uitvoert zoals ze gewend is, er een BCI van 0,33 wordt behaald. Met een iets andere invulling kan een BCI van 0,4 tot 0,45 worden gehaald. Dat is een aanzienlijke stap voor bestaande gebouwen.

Twee varianten

Er zijn twee varianten uitgewerkt; één met maatregelen met een BCI tot 0,6 en een progressieve variant met maatregelen met een BCI-score hoger dan 0,6. Niet alle onderdelen van bestaande gebouwen kan je volledig vervangen en volledig circulair doen. Met beide varianten heb je nog steeds te maken met bestaande onderdelen (het casco) die je niet kan vervangen. Hierdoor komt de eindscore uit op 0,4 of 0,45 uitkomt.

CO2 reductie

Door meer her te gebruiken bespaart de gemeente ook behoorlijk wat CO2. Erik Leisink van ‘s Hertogenbosch: “De meerkosten vallen redelijk mee. Grofweg kost het circulaire onderhoud €1,00 tot €1,50 per m2 meer.”

 

De vervolgstap is om in 2021 onderhoudsplannen op te stellen waarin meer op hergebruik wordt aangestuurd. Erik: "Samen met de onderhoudsbranche willen we uiteindelijk zo veel mogelijk hergebruiken."

 

 

Meedoen?

Dat kan! Word partner en sluit je aan bij een van onze netwerken, bijvoorbeeld voor het netwerk verduurzamen, onderhoud of een ander. 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.