LinkedInYouTubeTwitter

Niet door te exploiteren

Image
Antine van Oosterom

Tot voor kort was maatschappelijk vastgoed in de gemeentebegroting niet zo spannend. Daar komt door nieuwe wetten snel verandering in.

 

Antine van de Groep, registeraccountant bij Eshuis: "Als controller kijk je vooral waar de onzekerheden zitten. Als het vastgoed door de gemeente netjes wordt afgeschreven, valt er weinig van te zeggen. Maar per 1 januari 2023 mogen kantoren met een energielabel lager dan label C niet meer worden gebruikt en verhuurd. Die kan je dan niet meer doorexploiteren. Op termijn, als de Europese regels rond de Fit 55 van kracht worden, geldt dat ook voor al het andere vastgoed. Gebouwen die niet tijdig worden aangepakt vormen dan een risico."

Begrip krijgt extra dimensie 

Duurzaam doorexploiteren is in de accountancy een bekend begrip, maar door nieuwe landelijke en Europese regels krijgt het een extra dimensie. Antine: "Om te bezien of het gemeentelijk vastgoed ook op termijn duurzaam geëxploiteerd kan worden zou je moeten kijken naar:

 

Image
Flowchart
  1. de maatschappelijke opgave
  2. wettelijke regels
  3. staat van het onderhoud
  4. functionaliteit
  5. economische levensduur."

Europese veegwagen

Om te voorkomen dat gemeenten met het vastgoed een risico lopen het afvoerpuntje van de vastgoedmarkt te worden is het zaak de panden in het juiste tempo, in lijn met de veegwagen uit Europa, op orde te brengen. Dat betekent de slechtste gebouwen eerst.

 

Of het een reëel risico is hangt af van het tempo waarin de nieuwe wetten van kracht worden en of ze gehandhaafd worden. Wat in ieder geval helder is, is dat gemeenten in het gemeentefonds een bijdrage vanuit het Ministerie van BZK hebben gekregen voor handhaving van de label C verplichting en de omgevingsdiensten van het Ministerie van EZK € 56 miljoen voor de voor toezicht op de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. En voor de handhaving is een flowchart opgesteld.

 

 

Kom je ook?

Antine van de Groep is lid van de jury voor de gemeente die in haar begroting het meeste inzicht geeft in maatschappelijk vastgoed. De prijs wordt 8 december 2022 uitgereikt tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag. 

Ook hebben we die dag een sessie over begroten en verantwoorden en gaan we in gesprek met de Commissie BBV. Zie het volledige programma en de mogelijkheid je aan te melden.

Ik ben erbij

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.