LinkedInYouTubeTwitter

Duurzaam gemeentehuis

Duurzaam

In mei 2018 heropent de gemeente Eindhoven de Stadhuistoren; op meerdere vlakken een voorbeeld van duurzame renovatie. Zo is 95% van het materiaal hergebruikt en gaat het van label G naar A+++. 

 

Groen in de StadhuistorenOveral in de toren zijn sporen van het oude gebouw te vinden. De oude deuren zijn gebruikt voor tussenmuurtjes, oude geperste plafond- platen zitten in het dik pak isolatie, de vensterbanken zijn van hergebruikt composiet en ook veel meubilair is hergebruikt. Zelfs de schuttingen die rond de bouw hebben gestaan krijgen een nieuw leven in de muren. Alleen het glaswol isolatiemateriaal en betonafval was niet in een andere functie opnieuw te gebruiken. 

 

Stadhuistoren

Duurzame toekomst

Alle nieuw aangebrachte materialen in de toren kunnen aan het einde van hun levensduur hergebruikt of gerecycled worden. Naast het duurzame materiaalgebruik heeft de Stadhuistoren nog andere bijzondere kenmerken:

 

 • De gebruiker krijgt meer invloed op zijn/haar werkomgeving t.a.v. temperatuur, verlichting en bureauhoogte;
 • Aan de gezondheid is gedacht met planten/gras en zelfs een heuse kruidentuin in de vensterbank;
 • Het pand gaat van label G naar label A +++.

 

Mooi voorbeeldChefs Vastgoed op bezoek

Omdat we niet konden wachten tot de officiële opening hebben Chefs Vastgoed van zo'n 25 gemeenten op 16 maart 2018 tijdens een safari door Eindhoven vast een kijkje in de Stadhuistoren genomen. De presentatie voorafgaande aan de rondgang treft u onderstaand evenals een artikel uit het Eindhovens dagblad over het gebouw.

 

Wat nemen we mee?

Wat we mee naar huis nemen is dat op het gebied van hergebruik meer mogelijk is dan we vaak denken en dat op het gebied van energiebesparing ook met oude gebouwen nog heel wat te realiseren is. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.   

 

 

  Wilt u ook meedoen?
Dat kan! Bijvoorbeeld door u als partner bij Bouwstenen aan te sluiten en mee te draaien in één van onze netwerken. Dan blijft u goed op de hoogte van de mogelijkheden en de vertaling naar uw eigen praktijk.  

Op 30 mei organiseren de VNG en Bouwstenen ter voorbereiding van het Klimaatakkoord een bijeenkomst over de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed (alleen voor gemeenten). Zie hier het programma.  

 

 

Meer informatie over safari en stadhuistoren

 

Meer informatie over verduurzamen

 • Startschot Klimaatakkoord en samenstelling van de tafels (bericht Rijksoverheid, februari 2018)
 • Besparingspotentieel zoals genoemd in ECN rapport (samenvattend artikel in Schoolfacilities, januari 2018)
 • Monitor energiebesparing gebouwde omgeving 2016; bericht RVO
 • Van het gas af; Bouwstenen-bericht over het Interbestuurlijk programma van Rijk, gemeenten, procincies en waterschappen rond maatschappelijk vastgoed. 
 • Spelregel verduurzamen maatschappelijk vastgoed
 • Aanpak gemeenten bij verduurzamingsopgave

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.