LinkedInYouTubeTwitter

Buiten zwemmen is hot

Zwembad de Leemdobben

Sinds corona is buiten zwemmen populairder dan ooit. Door het zwembad duurzaam te verwarmen blijft de Leemdobben bijna het hele jaar open.

Roelof Rutgers is manager van de stichting waar de drie zwembaden in de gemeente Tynaarlo onder vallen. Als kind zwom Roelof al in het buitenbad de Leemdobben. En met zijn team zorgde hij ervoor dat de zwembaden klaar zijn voor de toekomst.

Open en betaalbaar blijven

Het verduurzamen van de zwembaden moest volgens Rutgers om twee redenen gebeuren. In de eerste plaats voor een duurzame wereld. En in de tweede plaats, heel concreet: mensen willen blijven zwemmen. Nu het zwemwater met zonne-energie wordt verwarmd zijn de exploitatiekosten lager en kan het bad langer open blijven. 

Constante temperatuur

De corona pandemie draagt bij aan de populariteit van buiten zwemmen. Daar springt de stichting op in. Dit jaar ging het buitenbad al begin maart open. En bij voldoende animo blijven ze het hele jaar open. Door gebruik te maken van zonne-energie blijft het bad ook in de herfst op 20-22 graden. Roelof. ‘Zonder onze investering was jaarrond zwemmen nooit gelukt.’

Zelf bepalen en betalen

Image
Zwembad de Leemdobben

De twee buitenbaden zijn volledig gasloos. Het water wordt verwarmd met zonnepanelen, collectoren en warmtepompen. De maatregelen zijn getroffen op initiatief van de stichting. De totale investering was € 7 ton, daarvan ontving de stichting vanuit het rijk € 3 ton subsidie. Het resterende bedrag is geleend en betaalt ze in zeven jaar terug. 

Het binnenbad is nog niet aangepakt. Dat is door de daling van het aantal bezoekers als gevolg van corona een stuk lastiger. Wel is er een nieuw dak gerealiseerd met een veel hogere isolatiewaarde.

Slimmer aan de knoppen

Roelof is enthousiast over de impact van alle maatregelen, waaronder ook het besturingssysteem. ‘Alleen al met het beter inregelen van de installaties realiseren we een flinke besparing.’

Veel credits in deze verandering gaan naar een oud bestuurslid van de stichting. De mogelijke maatregelen, onderliggende berekeningen en mogelijke subsidies, hij zocht het allemaal tot op de bodem uit.

 

 

Meedoen?

Ben jij ook bezig met duurzaamheid? Ga naar onze website voor meer informatie of sluit je aan bij een van onze netwerken. 

Bel voor meer informatie en de juiste match naar 033-2584337 of mail naar nieuws@bouwstenen.nl.

Yes you can button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.