LinkedInYouTubeTwitter

Besparen met een simpel kastje

Image
Ron Cornelius

De gemeente Midden-Groningen bespaart in een sportaccommodatie 35% energie door gebruik te maken van artificiële intelligentie (AI). De techniek hiervoor zit in een kastje ter grootte van een CD en heeft in oktober 2022 de CES Innovation Award 2023 gewonnen.

Helemaal niet ingewikkeld

Chantal Roukema van ACS legt uit hoe het werkt: "Zo'n 50% van het energieverbruik in maatschappelijk vastgoed wordt niet nuttig ingezet. Met "machine learning" kan je daar iets aan doen en het is helemaal niet ingewikkeld. Het kan door een klein kastje, ter grootte van een cd'tje, aan de installatie te hangen. Die verzamelt om de 10 seconden data, waarmee het systeem vervolgens aan de slag gaat. Het systeem is zelflerend en neemt ook allerlei externe data mee in de aansturing van de installatie. Voorspelt het KNMI een zonnige dag? Dan speelt de installatie daarop in. Op deze manier kan ook veel slimmer op CO2 en luchtvochtigheid worden gestuurd. De gebouwbeheerder kan per ruimte zien wat er gebeurt."

Image
Smartbase AI

Minder werk, meer resultaat

Ron Cornelius van de gemeente Midden-Groningen; "Je zit als gebouwbeheerder zelf veel minder met je handen aan de knoppen van een pand. Het systeem anticipeert zelf op de veranderende omstandigheden. We hadden eigenlijk in het begin helemaal niet door dat het systeem het ons zo makkelijk maakte. En dat is natuurlijk wat je wilt; dat je er minder werk aan hebt. Als je daarmee ook nog eens 35% energie bespaart, is dat natuurlijk helemaal super."

Slim investeren 

Jeroen Jorna van ACS beveelt aan: "Kijk voordat je in nieuwe installaties gaat investeren eerst wat je slim met AI op je energiegebruik kunt besparen. Misschien heb je na het plaatsen van het kastje een veel kleinere installatie nodig of de helft minder zonnepanelen."

Het toepassen van AI in een gebouw kost gemiddeld tussen de €15.000,- en €35.000,-  en kan aan elke installatie worden toegevoegd. De terugverdientijd van het product is gemiddeld 1 jaar. Complexere projecten kunnen wel veel duurder zijn.

 

 

Meer weten?

Kom naar de Maatschappelijk Vastgoeddag op 8 december 2022 en laat je informeren en inspireren. We zien je graag.

Ik ben erbij

 

Meer informatie

  • Impressie: Energie besparen met AI (Bouwstenen, 22 september 2022)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.