LinkedInYouTubeTwitter

Plein kan groener en gezonder

kinderen spelen2

Steeds vaker worden schoolpleinen ook gebruikt voor klimaatdoelen of voor de buurt. In Rotterdam en Dordrecht verlenen ze er subsidie voor.

Elijan Bes, projectmanager bij gemeente Rotterdam: "Bij ons in de gemeente kunnen scholen maximaal € 80.000,- subsidie krijgen voor het herinrichten van het schoolplein. Een deel van dit budget is voor het organiseren van activiteiten voor kinderen uit de buurt. In totaal is er in 2022 € 400.000,- te vergeven."

Subsidie voor groenblauw

"In 2014-2018 was er een subsidie voor groene schoolpleinen in "Kansrijke Wijken" in Rotterdam. Sinds 2019 is de regeling voor de hele stad en hebben we het over groenblauwe schoolpleinen. Dit is de derde keer dat scholen aanvraag kunnen doen in de vernieuwde regeling. Ook scholen die eerder zijn afgevallen kunnen meedoen. De subsidie is alleen bedoeld voor bestaande scholen, niet voor nieuwbouw. Voorgaande jaren waren er 30 aanvragen en konden we met het budget zes scholen subsidie geven. We verwachten nu weer zoiets."

Image
Elijan Bes

Meer punten, meer kans

“Aan de hand van een puntentelling besluit de gemeente welke scholen in aanmerking komen. Een school in een versteende buurt, waar wateroverlast is en waar veel kinderen met overgewicht wonen, scoort meer punten en maakt meer kans. De gemeente stelt eisen aan het ontwerp- en participatieproces, waaronder de toegankelijkheid voor de buurt.

Minimaal twee doelen 

In Dordrecht werkt het anders. Daar baseren ze de subsidie voor een groenblauw schoolplein op het aantal m2. Ook betaalt de school minimaal 50% van de aanleg. Elk plein moet voldoen aan criteria op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzaamheid, gezondheid en educatie. Het ontwerp moet aan minimaal twee van deze doelen voldoen wil de school in aanmerking komen. De gemeente wijst de ontwerpers aan.

Verkoelend en uitnodigend

Steeds vaker wordt het schoolplein voor meerdere doelen ingezet. De klimaatproblematiek vraagt om meer groene en koelere plekken in de stad waar ook water kan worden afgevoerd. En een groen en uitdagend schoolplein nodigt uit tot beweging, spel en buitenlessen; goed voor de gezondheid. De subsidieregelingen van Rotterdam, Dordrecht en andere gemeenten zijn te vinden op de website van Bouwstenen.

 

 

Meedoen?

Deze subsidies zijn voorbeelden van gedeeld ruimtegebruik. Heb jij ook een mooi voorbeeld of wil je hierover meedenken? Sluit je dan aan bij het netwerk Samen onder één dak.

Yes you can blauw

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.