LinkedInYouTubeTwitter

Buurthuis niet wijs uit huurcontract

Marc van Leent

Met standaard huurcontracten valt tijd te besparen, maar als betrokkenen de standaard niet begrijpen, schiet het dit doel voorbij.

Voorbeeld uit de praktijk. Buurthuis ‘KomBinnen’ wil een pand van een corporatie huren. De makelaar komt met een standaard huurcontract van de Raad voor de Onroerende Zaken (ROZ), zonder de toelichting daarop mee te sturen. Het is een huurcontract vol juridisch jargon en artikelen die niets met de situatie te maken hebben.

Tekenen bij het kruisje

Meestal tekenen mensen gewoon bij het kruisje, weet de makelaar te vertellen, maar dat is natuurlijk niet wat je wilt. Daarnaast heeft de verhuurder allerlei artikelen toegevoegd over de kostenverdeling, die afwijken van de standaard en waarvan de consequenties moeilijk te doorgronden zijn.

Niet te lezen

Image

Zo staat er bijvoorbeeld: 'Huurder moet her-inrichting of renovatie en overlast daarvan door verhuurder dulden en alle rechten tot vergoeding, huurvermindering, vorderingen vervallen.' 

In een andere bepaling is te lezen: 'Huurder aanvaard gebreken in p-v opgenomen en draagt daarmee kosten van herstel als niet afgesproken is dat het voor de verhuurder is. Deze regels wijken af van de standaard en vormen een groot risico voor de huurder.'

Duidelijk verwoord

Marc van Leent, verhuurder van ruimte aan maatschappelijke organisaties: “Ook wij maken gebruik van het ROZ- huurcontract en vermelden dat altijd bovenaan de overeenkomst. De algemene bepalingen zetten we in de bijlagen net als alle andere relevante informatie. Aanvullende artikelen zijn kort en duidelijk verwoord, en zo ingestoken dat voor- en nadelen eerlijk verdeeld zijn tussen huurder en verhuurder”. Het huurcontract dat Marc gebruikt is te vinden op onze informatiepagina.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Samen met het netwerk Juridische Zaken spitsen we huurcontracten meer toe op de maatschappelijke opgave. Heb je voorbeelden of suggesties? Stuur deze dan naar nieuws@bouwstenen.nl en sluit je aan bij het netwerk.

Yes you can oranje

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.