LinkedInYouTubeTwitter

Beter leren zorgen

Image
Minister Hugo de Jonge

Geachte minister De Jonge, wij leren liever 'zorgen voor gezond en duurzaam maatschappelijk vastgoed', dan dat we hierin ontzorgd worden. Dat is de kern van de inspraakreactie van het Bouwstenen-platform op het ontzorgingsprogramma.

 

Het is ons niet duidelijk wie destijds om het programma heeft gevraagd, wat het idee erachter is (beleidstheorie) en of die werkt. Kortom: of verlenging nuttig en wenselijk is.    

Twijfels over effectiviteit

In het werkveld zijn twijfels over de effectiviteit van het programma. Bij Bouwstenen ontvangen we berichten dat het in de praktijk ontbreekt aan geld om de adviezen uit te voeren. Dat frustreert en leidt niet tot het gewenste resultaat. 

Geen kennisopbouw

Ook draagt het programma niet bij aan de kennisopbouw en de personele capaciteit bij de organisaties die de komende jaren de panden feitelijk moeten verduurzamen. 

Geld grootste probleem

Het grootste probleem rond het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is niet de kennis, maar het gebrek aan geld, blijkt uit landelijk onderzoek en gesprekken met mensen uit het werkveld. Als er meer geld is kunnen betrokkenen zelf kennis opbouwen of adviseurs inhuren op het moment dat nieuwbouw of renovatie aan de orde is. Of als de wijk moet worden aangepakt. Dat past ook beter bij de insteek van het Klimaatprogramma.   

Alternatieve route

Wellicht is het een optie om de € 18 miljoen voor het programma rechtstreeks in het gemeentefonds te stoppen naar rato van inwoners of om elke gemeente een gelijk bedrag te geven (bijvoorbeeld € 50.000,-). Dat is eerder gedaan bij een andere regeling voor het versterken van de uitvoeringspraktijk.  

Aansluiten bij programma’s

De gemeente kan dan kiezen voor een vorm van ondersteuning die strakker aansluit bij lokaal beleid, bestaande uitvoerings- en subsidieprogramma’s en de uitvoeringsorganisaties (meer maatwerk). De ondersteuner kan worden toegevoegd aan het lokale energieloket en daarmee gebruik maken van de kennis die daar al aanwezig is.

 

 

Ook reactie geven? 

Dat kan! Je kunt tot en met 6 juli reageren. Geen tijd? Wij kunnen meer als ook jouw organisatie partner wordt.

Yes you can blauw

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.