LinkedInYouTubeTwitter

Snel meer integraal besluit

Linda van den Berg

"Assen hoopt met een nieuw afwegingskader snel en meer integraal over vastgoedinvesteringen te kunnen beslissen", vertelt Linda van den Berg, projectleider vastgoed bij de gemeente.
Het kader dat Assen samen met een bureau ontwikkelde, bestaat uit een gestructureerde route om besluiten te nemen, waardoor keuzes makkelijker te volgen en verantwoorden zijn.

Bredere focus noodzakelijk

Linda: "De opgave van de gemeente is dat al het vastgoed klimaatneutraal moet zijn in 2040. De focus ligt dan al snel op het energieneutraal maken van gebouwen. Kijkend naar andere duurzaamheidsthema’s, zoals circulariteit en biodiversiteit, ontstond de behoefte om tot een breder afwegingskader te komen."

Voorkomen desinvesteringen

Het kader helpt ook om maatregelen te kiezen die passen bij het maatschappelijk doel van het gebouw, de onderhoudsopgave en toekomstige eisen. "Daarmee worden desinvesteringen voorkomen.” 

Snellere besluitvorming

Daarbij worden met het kader de gemaakte keuzes zichtbaar gemaakt. Linda: "We verwachten dat we daarmee sneller helder kunnen maken waarom maatregelen waarvoor we uitvoeringskrediet aanvragen, nodig zijn".

Systemische benadering

Het afwegingskader bestaat uit vier processtappen en begint bij de bedoeling (1) en werkt via de verkenning van het probleem (2) en de mogelijke oplossingen (3), naar een keuze voor de te nemen maatregelen (4). Bij de afweging wordt antwoord gegeven op 3 vragen; is het een stap in de goede richting (a), flexibel (b) en een goede investering (c), alvorens tot een eindoordeel te komen. Linda: "Die systemische benadering heeft ons enorm geholpen om bij onze keuzes naar het hele plaatje te kijken."

Enthousiast ontvangen 

Het afwegingskader is met enthousiasme ontvangen door het college van B&W, en wordt nu officieel ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Word partner van Bouwstenen en doe mee met het netwerk Verduurzamen

Yes you can oranje

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.