LinkedInYouTubeTwitter

Gefeliciteerd nieuw raadslid

Raadsleden

Van harte gefeliciteerd met je nieuwe rol! Genoeg te doen, geen tijd te verliezen. Je kunt meteen aan de bak met deze 3 punten.

 

Het zijn punten die vrijwel zeker ook in jouw gemeente spelen en landelijk aandacht vragen. Ze hebben te maken met de te lage bekostiging van gemeenten vanuit het Rijk, waardoor lokale voorzieningen zoals zwembaden, buurthuizen en theaters onder druk komen te staan.

Speciale aandacht voor schoolgebouwen

Ook de taak van gemeenten om te voorzien in goede onderwijshuisvesting vraagt aandacht. Dit is een wettelijke taak. Veel gebouwen moeten de komende jaren stevig worden aangepakt, beter passend bij het onderwijs, gezonder en snel van het aardgas af. Voor deze grote verbouwing naar het niveau van 2050 is een forse investering nodig. We werken in Bouwstenen-verband aan een Deltaplan Scholen en hebben jouw hulp daarbij hard nodig.

Wat kan jij doen?

  • Zet je politieke invloed in voor een coördinerend wethouder vastgoed. Dat is belangrijk om de integrale opgave rond onderwijs, gezondheid, (jeugd)zorg, kansengelijkheid en duurzaamheid goed aan te vliegen. Uiteraard kan deze rol met diverse andere posten worden gecombineerd.
  • Zorg dat er in de begroting van 2023 voldoende geld wordt gereserveerd voor de kwaliteitsslag bij schoolgebouwen. Het zijn de hubs van de samenleving. De besprekingen rond de begroting starten vrijwel meteen na je aanstelling als raadslid en je loopt meteen een jaar achter als je er niet op tijd bij bent. Wees niet bang voor een niet-sluitende begroting, geeft een ervaren wethouder mee. Laat zien wat deze gedecentraliseerde taak van het Rijk gemeenten kost. 
  • Gebruik je invloed richting Den Haag om te zorgen dat er meer geld komt voor het cement van de samenleving, in ieder geval voor een kostendekkende financiering van scholen en dat allerlei hobbels om het werk in uitvoering te krijgen worden weggenomen. Houdt druk op de financiering, meer geld in de algemene middelen en minder specifieke uitkeringen.

Ook belangrijk

De uitvoering van al het werk rond vastgoed verdient aandacht, kennis en capaciteit. Vergeet dat niet. Gebouwen geven letterlijk vorm aan de ambities van gemeenten op diverse terreinen. In Bouwstenen-verband helpen we elkaar hiermee vooruit. Nog niet aangesloten? Word ook partner! 

 

 

Meer weten?

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief van Bouwstenen en/of het vakblad Schoolfacilities.

 

Op 23 september 2022 organiseren we een actualiteitencollege maatschappelijk vastgoed, speciaal voor nieuwe raadsleden en wethouders. Zo pak je met verstand de gebouwde omgeving aan.

 

Meld je aan voor de bijeenkomst.

Doe ook mee

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.