LinkedInYouTubeTwitter

€ 525 miljoen voor drie jaar

Image
koffertje

In de Miljoenennota is € 525 miljoen gereserveerd voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Mooi begin, maar niet genoeg...

Om het maatschappelijk vastgoed te verduurzamen zijn miljarden nodig; tot 2050 zeker zo’n € 53 miljard. Dat is omgerekend een kleine € 2 miljard per jaar, waarvan € 1,4 miljard alleen al voor het verduurzamen van scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Geen voorbeeldfunctie

Met het geld dat nu is vrijgemaakt kan dus nog niet echt vaart worden gemaakt. Dat terwijl de overheid wel een voorbeeldfunctie wil vervullen met het verduurzamen van het eigen vastgoed. Veel organisaties hebben daar al concrete plannen voor op de plank liggen, maar het geld om ze uit te voeren ontbreekt.

Aan de bel getrokken

Diverse organisaties hebben bij het Rijk aan de bel getrokken; soms al jaren vanwege de verouderde kwaliteit van het vastgoed en het binnenklimaat. Dat is ook het geluid van veel wethouders tijdens het bestuurlijk oploopje van Bouwstenen en de VNG. Ook de PO raad zegt in een reactie op de miljoenennota dat de verbetering van de onderwijshuisvesting niet langer kan wachten en er meer geld nodig om de verouderde gebouwen te transformeren tot goede, gezonde en duurzame gebouwen. Daarvoor is nu geen geld in de begroting opgenomen. 

Geld voor klimaat

Vanwege de demissionaire status van het kabinet zit er niet veel nieuw beleid in de miljoenennota. Wel investeert het kabinet komend jaar € 6,8 miljard extra in klimaat. Zo komen er extra subsidies voor isoleren, het aanschaffen van elektrische auto’s, het afsluiten van gas en het aanschaffen van een warmtepomp. 

Meer dan een miljard te weinig

De decentrale overheden moeten de komende 3 jaar hard aan de slag met de energietransitie. De Raad voor het Openbaar Bestuur berekende eerder dit jaar dat daar € 1,8 miljard voor nodig is.  Nu is daar maar € 70 miljoen voor uitgetrokken.

Ingeburgerd begrip

Dat maatschappelijk vastgoed in de begroting genoemd wordt en er geld voor wordt uitgetrokken is natuurlijk mooi. Zo’n 15 jaar geleden bestond het begrip nog niet eens. Het is in het leven geroepen door de Kopgroep Maatschappelijk Vastgoed, die zich later aan Bouwstenen heeft verbonden. 

  

 

Meedoen?

Vul ook de landelijke enquête gemeentelijk vastgoed 2021 in. Bekijk hier alvast een overzicht van de vragen.

Nu al nieuwsgierig?

Tussentijdse resultaten worden besproken tijdens netwerkbijeenkomsten met onze partners. Meld je nu aan als partner of voor een van onze bijeenkomsten!

Image
Yes you can

Informatie over kosten verduurzamen

Reacties

Eerdere berichten prinsjesdag

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.