LinkedInYouTubeTwitter

Alle opgaven op een rij

Afbeelding 1

In het rapport Herstel en perspectief staan suggesties voor de gemeenteraadsverkiezingen in grote en middelgrote gemeenten.

 

Het rapport is in opdracht van de grote en middelgrote gemeenten uitgebracht door Platform31. In het rapport staan allerlei trends en opgaven voor de komende jaren, maar ook punten waarop gemeenten kunnen sturen. Het biedt handvatten voor beleidsmakers, raadsleden en bestuurders. Bij elke opgave worden suggesties voor aanpak beschreven.

Verbinden met ruimtelijke opgave

Een van de opgaven is het verduurzamen. Denk aan klimaatadaptatie, energietransitie en de transitie naar een circulaire economie. Daarbij wordt aangegeven dat deze opgave beter moet worden verbonden met de ruimtelijke opgaven als stedelijke ontwikkeling, mobiliteit en natuur, zowel regionaal als lokaal. Niet nieuw, wel belangrijk.

Meer inclusieve voorzieningen

Image
Afbeelding 2

Ook pleiten de opstellers voor toegankelijke voorzieningen op korte afstand, vooral voor ouderen en mindervaliden. Corona heeft laten zien hoe belangrijk deze gebouwen in de buurt zijn. En ze adviseren om meer flexibel te bouwen, zodat je gebouwen makkelijk kunt aanpassen of demonteren. Daarbij gaat met name over woningbouw, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor maatschappelijke gebouwen.

Meer integrale aanpak

Veel van deze opgaven staan ook in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI), geven de opstellers van het rapport aan. Wel ontbreekt er volgens hen nog een governance-structuur, die zorgt voor gezamenlijke regie. Er zijn impulsen nodig om tot méér cross-sectorale initiatieven en integrale aanpak te komen en daar zijn wij natuurlijk helemaal van.

 

 

Mee(r) doen?

Denk ook mee over hoe we nieuw beleid het beste kunnen vertalen naar de gebouwde omgeving! Op 9 december gaan we tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag hierover in gesprek. Meld je nu ook aan!

Yes you can blauw

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.