LinkedInYouTubeTwitter

De bieb als aanjager

2102_FrancineHouben_Mecano_1200p.png

Bibliotheken zijn de meest bezochte publieke plekken in een stad. Ze trekken gegarandeerd mensen aan. Daarom is het een goede aanjager voor achterstandswijken. 

Dat is een van de conclusies uit het boek Imagination & Participation, van Rob Bruijnzeels en Joyce Sternheim. Ze geven je handvatten mee om een bibliotheek met sociale functie te ontwerpen vanuit de visie van de bibliotheek zelf. In het boek lees je ook talloze interviews met grote architecten, waaronder Francine Houben.

Levenslange onderwijzer

De bibliotheek is voor iedereen een levenslange onderwijzer. Van leren lezen als kind tot het aanleren van digi-, taal- of creatieve vaardigheden als volwassene. Het prachtig vormgegeven boek laat zien hoe het gebouw kan bijdragen aan allerlei sociale beleidsdoelen waaronder inclusie en toegankelijkheid.

Veel meer dan boeken lenen

Image
Imagination_and_participation1-1050x1050.jpg 3.png

Een bibliotheek is veel meer dan een plek om boeken te halen. Het is een plek van ontmoeting. Driekwart van de volwassen bezoekers van een bibliotheek is geen lid. Toch komen ze binnen. Het belang van bibliotheken dan ook groter dan ooit, als je het aan de schrijvers vraagt.

De bieb is belangrijk

Ook anderen zien het belang. Bibliotheken hebben in 2020 samen met de overheid een convenant afgesloten met als doel in iedere gemeente een bieb te realiseren; klein of groot. Ook in het nieuwe regeerakkoord is hier nu aandacht voor. En de afgelopen twee jaar hebben de bibliotheken in Groningen (Forum) en Tilburg (LocHal) grote architectuurprijzen in de wacht gesleept. 

 

 

Meedoen?

Ja leuk! Ook in Bouwstenen-verband onderzoeken we hoe je meerdere beleidsdoelen in één gebouw kunt realiseren. Bel of mail voor meer informatie naar info@bouwstenen.nl of 033-25 84 337.

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.