LinkedInYouTubeTwitter

Uniek: een sociale hypotheek

Sociale hypotheek

Maatschappelijk vastgoed financieren door middel van vrijwilligerswerk? De gemeente Enschede en de bewoners van de wijk Dolphia bewijzen dat het kan.

 

In Dolphia werd op 22 september 2018 (Burendag) een nieuw buurtcentrum geopend. De gemeente Enschede stelde meer dan 200.000 euro beschikbaar om het buurtcentrum te realiseren. De bewoners van Dolphia betalen de lening terug door maatschappelijk werk te doen, zoals huiswerkbegeleiding, bestrijding van werkloosheid en het schoon en veilig houden van de wijk.

Opening buurtcentrum in wijk Dolphia te Enschede met sociale hypotheekCreatieve oplossing

De situatie in Enschede is uniek: nog nooit verstrekte een gemeente een lening die wordt afbetaald door middel van vrijwilligerswerk. Zelf hadden de bewoners van Dolphia niet genoeg geld voor het buurtcentrum. De banken wilden niet helpen om de droom van de wijkbewoners te realiseren. Het was toenmalig wethouder Jeroen Hatenboer die met de buurtbewoners tot deze creatieve oplossing kwam.

Beloning door maatschappelijk werk

De bewoners van Dolphia worden beloond op basis van de besparingen die zij door hun werk realiseren, bijvoorbeeld het terugdringen van schooluitval. Dit moet uiteindelijk leiden tot een betere sociaal-maatschappelijke situatie in de wijk met bewoners die actief zijn in en voor de wijk, een beter toekomstperspectief voor jongeren, een hogere veiligheid en meer werkgelegenheid.

 

Bouwstenen voor Sociaal op LinkedInErvaringen delen

Kent u een inspirerend voorbeeld van alternatieve financiering van (het gebruik van) maatschappelijk vastgoed? Deel het met uw vakgenoten op de LinkedIn groep van Bouwstenen. Of via onderstaande reactieknop. Vergeet bij dat laatste niet uw reactie te saven.

 

Natuurlijk kunt u ook partner van Bouwstenen worden en deelnemer aan één van de netwerken worden. Samen komen we sneller vooruit.

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.