LinkedInYouTubeTwitter

Eén regeling, twee doelen

Han Geurts

Gemeente Horst aan de Maas weet met een subsidieregeling verenigingen te stimuleren hun gebouwen zowel inclusiever als duurzamer te maken.

 

Wethouder Han Geurts: “Veel verenigingen zetten zich iedere dag in om fijne ontmoetingsplekken voor iedereen te creëren. Als gemeente ondersteunen we dat. Daarnaast vinden we het belangrijk om te zorgen voor de wereld om ons heen. Dat doen we door samen duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Met deze subsidie verbinden we die twee speerpunten van ons College; toegankelijkheid én duurzaamheid.

Toegankelijkheid minimaal een 7

De eerste stap om voor subsidie in aanmerking te komen is een toegankelijkheids-meting. De gebouwen moeten op basis van een onafhankelijke scan minimaal een 7 scoren. Is die lager dan moeten eerst maatregelen worden getroffen om de toegankelijkheid te verbeteren. De kosten voor deze maatregelen worden voor 70% vergoed.

Daarna verder met duurzaamheid

Bart van Rijn, adviseur vastgoed en grondexploitatie bij de gemeente: “Daarna kunnen ze binnen de aanvraag verder met specifieke duurzaamheidsmaatregelen, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Van deze maatregelen wordt maximaal 50% van de kosten vergoed. Hoe meer maatregelen, hoe hoger de vergoeding. Het subsidieplafond was € 25.000 per aanvraag, maar voor een compleet energieneutraal gebouw was dat bijvoorbeeld € 30.000”.

€ 900.000 vergeven

Inmiddels is het volledige subsidiebedrag van € 900.000 vergeven. Bart: “Mooi om te zien dat er veel enthousiasme is om te verduurzamen. Als gemeente hebben we daarmee ook goed zicht op waaraan het geld wordt besteed en werken we samen aan een duurzame en inclusieve gemeente. In november 2021 heeft onze Raad ook circulariteit aan het lijstje toegevoegd.”

Van beleid naar actie

De subsidieregeling van Horst aan de Maas is een mooi voorbeeld om gemeentelijk beleid te vertalen naar concrete actie op het gebied van duurzame en inclusieve ontmoetingsplekken.   

 

 

Meedoen?

Dat kan! Meld je dan aan voor het netwerk Juridische Zaken. Heb jij ook een voorbeeld? Stuur het dan naar nieuws@bouwstenen.nl

Yes you can button

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.