LinkedInYouTubeTwitter

Verwarmen met ijs

Image
Duurzaam verwarmen

Onder het nieuwe gemeentehuis van Voorst is een ijskelder aangelegd. Doel: het gebouw duurzaam verwarmen en koelen. Dat betekent vrijwel geen onderhoud én geen gasverbruik.

 

Het gebruik van de ijskelder moet leiden tot een aanzienlijke vermindering in CO2-uitstoot. Vincent Berkhout, algemeen directeur van SolarEis, vertelt over het systeem dat zij hebben aangelegd in Voorst.

Image
© SolarEis

Extra energie

De ijsbuffer is 12 bij 4 meter groot en bevat 350.000 liter water. Via warmtepompen kan er in de koude maanden uit de buffer warmte worden gehaald. De temperatuur in de buffer daalt waardoor er ijs ontstaat. Tijdens dit proces komt er extra energie vrij: kristallisatie-energie. Dit kan vervolgens worden ingezet om water te verwarmen, van 0°C naar 80°C. Voor warmere maanden kan het ijs gebruikt worden om het gebouw te koelen.

Geen onderhoud nodig

Aan een ijskelder is vrijwel geen onderhoud nodig. Vincent: “Één keer per jaar vindt een visuele inspectie plaats om de staat van de ijsbak te controleren. Als er een probleem optreedt, zoals een lekkage, dan lezen we dat af uit het dashboard. Voor de warmtepompen heb je meer jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden.” 

Nog niet in gebruik

Het nieuwe gemeentehuis wordt vanaf de zomer in gebruik genomen. Dan gaat de gemeente kijken wat het rendement is van de ijskelder. "Zoals bij elke duurzame installatie moet je monitoren. Zo kun je het systeem optimaal afstemmen op het gebruik van het gebouw."

Andere kelders

De ijskelder in Voorst is niet de eerste in maatschappelijk vastgoed. In Uden is in 2017 onder het schoolplein van basisscholen ‘De Brinck’ en ‘De Petteflet’ een ijskelder gebouwd, in combinatie met zonne- en warmtepanelen op het dak. Deze voorziet volledig in de warmtebehoefte van het gebouw, waardoor geen aansluiting op aardgas nodig is.

In Almere maakt basisschool ‘De Verwondering’ sinds 2021 gebruik van een ijsbuffer warmteopslagsysteem dat geïntegreerd is ontworpen met zonnecollectoren en andere energiebesparende systemen.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Ben je in jouw werk ook druk met verduurzamen? Word dan lid van het netwerk Verduurzamen en ga met collega’s vanuit het hele land in gesprek over nieuwe technieken.

Yes you can groen

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.