LinkedInYouTubeTwitter

Niet slopen maar vernieuwen

Jan Kuiper

“Mensen vinden onze scholen lelijk, truttig en zielloos, maar ook waard om te behouden”, zegt wethouder Kuiper van Nieuwegein.

De schoolgebouwen hebben volgens de gemeente en haar inwoners te veel erfgoedwaarde om te slopen. Bovendien kan soms een gebouw met wat aanpassingen zo weer 40 jaar mee.

Verminkt erfgoed

“Voor de scholen in Nieuwegein, maar ook voor ander post-’65-erfgoed, komt het plan om scholen te vernieuwen geen moment te vroeg”, vertelt Jan Kuiper, wethouder Onderwijs en Maatschappelijk Vastgoed. “Veel van onze toekomstige monumenten zijn al gesloopt of onherstelbaar verminkt. De onverschilligheid bij de omgang met jong erfgoed komt door de lage waardering voor dit type erfgoed. En dat terwijl de geschiedenis haar werk nog niet heeft kunnen doen.”

Te duur

Image
Structuralistische school in Wijkersloot

Een aantal jaar geleden liet de gemeente een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor de bestaande schoolgebouwen. Nieuwbouw leek toen de beste optie. Inmiddels is de markt veranderd en nieuwbouw erg duur. Ook omwonenden zaten niet te wachten op de sloop van de schoolgebouwen.

Elk gebouw is anders

Voor ieder schoolgebouw maakt de gemeente een apart plan. Niet elk gebouw heeft dezelfde problemen en ingrepen nodig. Veel problemen zijn er met het binnenklimaat en de verrommeling van het gebouw. Daar heb je soms aan minimale ingrepen voldoende. Zo krijgt de gemeente een accuraat financieel beeld.

Voorbeeld visie

De architect bedacht een concept waardoor de erfgoedwaarde van de schoolgebouwen behouden blijft en ze toch vernieuwd worden. Daar is Jan blij mee. “Het erfgoed transformeren naar de wensen van deze tijd levert kennis op – ook in relatie tot de architectuur en stedenbouw van de omliggende wijk. Wij willen met ons plan aantonen dat de opgave om de scholen te vernieuwen op een andere manier kan dan door sloop en nieuwbouw – en zo een inspiratiebron zijn voor andere jonge gemeenten die voor dezelfde opgave staan.”

 

 

Meedoen?

Dat kan! Ben je ook bezig met het vernieuwen van scholen? Kom dan naar de Maatschappelijk Vastgoeddag 2021 op 9 december en denk mee over de toekomst van onderwijshuisvesting. Meld je nu aan!

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.