LinkedInYouTubeTwitter

Wat kost een taxi?

taxiEen ritje met een taxi kost al gauw € 25,- en een hotelkamer al snel          € 100,- per nacht. Beide antwoorden zijn gerelateerd aan eenheden die voor gebruikers van betekenis zijn (de dienst die wordt geleverd). Dat is niet zo bij schoolgebouwen. 'Niet handig', zegt Marc van Leent. Hij schreef er een column over in het vakblad Schoolfacilities.

Zo’n € 7.500 per m2 

De kosten voor een schoolgebouw worden niet uitgedrukt in de dienst, maar over het productiemiddel waarmee de dienst wordt geleverd, namelijk het gebouw. Zo spreken we bij scholen vaak in termen van investering per m2. Doen we dat ook bij een taxi, dan kost een taxi met een bruto vloeroppervlak van 8 m2, al snel zo’n € 7.500 per m2.

Gebruik onderbelicht

Spreken in investeringskosten per m2 voelt veilig en vertrouwd, maar is verre van ideaal. Het laat het gebruik onderbelicht. En juist het gebruik van de gebouwen is de 'olifant in de kamer’, aldus Marc. Juist door de kosten in relatie tot het gebruik te berekenen, bijvoorbeeld per leerling, maak je het gesprek daarover mogelijk.

Reken maar meeMarc

Op verzoek van Bouwstenen en als input voor het gesprek berekende Marc de kosten van een schoolgebouw per kind per jaar en vergeleek die kosten met een werkplek op kantoor of thuis wonen. Met de methodiek die hij ontwikkelde kan iedereen op basis van algemene kengetallen en openbare data uitrekenen wat onderwijshuisvesting in zijn of haar gemeente per jaar kost en hier in de begroting rekening mee houden. 

Meer inzicht en beter gesprek

Diverse scholen en gemeenten hebben die som al gemaakt. Dat geeft inzicht in de eigen kosten en een referentie als we de scholen gezond en duurzaam willen maken. Goed vergelijkingsmateriaal en een basis voor een goed gesprek.

 

 

Ook meer inzicht?

Maak de som voor je eigen school of gemeente en gebruik de uitkomst voor het lokale gesprek over de ruimte voor kinderen.

Image
Yes you can blauw

Meer informatie

  • Column: Onderwijshuisvesting is geen gebouw maar een dienst (Marc van Leent, januari 2023)
  • Onderzoek: Voorbeeld kapitaallasten schoolgebouwen per kind per jaar (Bouwtenen, december 2023)
  • Excel: voor eigen berekening (Bouwstenen december 2023)
  • Ontwikkelwerk: Deltaplan Scholen 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.