LinkedInYouTubeTwitter

Weeshuis voor zonnepanelen

Zonnepanelen_petrol

Er is een weeshuis voor gebruikte zonnepanelen die om wat voor reden dan ook van het dak af moeten en een nieuw thuis zoeken. 

Het weeshuis is een van de projecten op de transitieagenda Fair Solar van provincie Zuid Holland. De agenda gaat over het gebruik van zonne-energie vandaag, morgen en overmorgen. Het laat zien wat ons nog te doen staat als het gaat om het milieu- en mensvriendelijk opwekken van energie.

Dakloze panelen

Zo’n 20% van de zonnepanelen die afgelopen jaren op de daken zijn gelegd gaan er voortijdig weer af. Maar deze kunnen prima nog een tijdje mee. Daarom hebben een aantal organisaties de website ZonNext ontwikkeld, hier vinden dakloze panelen en daken zonder panelen elkaar. De panelen die voor hergebruik in aanmerking komen, worden eerst grondig gekeurd en erna op de website geplaatst. Ook is er een fysieke plek in Apeldoorn gerealiseerd en is er één in Amsterdam in voorbereiding.

Eveline Botter

Grondstoffenschaarste

“Maar daarmee zijn we er nog niet”, zegt Eveline Botter die als verduurzamer bij de gemeente Leiden bij het initiatief rond de agenda betrokken was. "Op de transitieagenda staan ook veel ideeën en initiatieven om zonnepanelen demontabel te maken en meer circulair. Op die manier kunnen de materialen in de keten blijven, hetgeen nodig is in verband met grondstoffenschaarste.”

Heldere richting

Initiatiefnemers zoeken mensen en partijen met kennis, inkoopkracht en locaties om de initiatieven een stap verder te brengen. Veel moet nog ontwikkeld worden, maar de richting is op de agenda helder weergegeven.

 

 

Meedoen? 

Dat kan! Word partner of sluit je aan bij één van onze netwerken en maak elkaar ook wijzer. Bel voor meer informatie 033-2584337.

Yes you can

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.