LinkedInYouTubeTwitter

Vergelijk volgens WEii-protocol

Ruud Megens

Met het WEii protocol kan je het energie-gebruik van gebouwen op eenduidige wijze berekenen. Ruud Megens deed het. Kijk ook hoe jouw pand presteert. 

 

Het WEii protocol is een methode ontwikkeld door de Dutch Green Building Counsel en TVVL (installatiebranche) om op een eenduidige manier het werkelijk energiegebruik in kWh/m² gebruiksoppervlak (GO) per jaar te berekenen.

Meetgegevens nodig

Wat je nodig hebt om de berekening te maken zijn per gebouw het gebruiksoppervlak in m² en de energie zoals op diverse energiemeters te lezen is: aardgas, elektriciteit, biomassa, warmte en koude.

Eigen berekening

Ruud Megens, berekende het energiegebruik met deze nieuwe methode voor MFA Onder d’n Plag in Demen (812 m2) en kwam op een bruto verbruik van 57,89 Kwh/m2GO/jr voor het verlichten, verwarmen, koelen en gebruik van het gebouw, het warme water voor 6 kleedkamers en de veldverlichting voor 3 sportvelden (die volgens het protocol niet meegerekend hoeven te worden).

Fantastische prestatie

Gesaldeerd kwam het totale energieverbruik van deze accommodatie voor sport en ontmoeten in Demen in 2020 (inclusief veldverlichting dus) uit op 0 Kwh/m2GO (Nul-op-de-Meter). Een fantastische prestatie die gerealiseerd is door slimme maatregelen en enthousiaste vrijwilligers zoals Ruud die het energiegebruik continue monitoren en kijken waar nog energie valt te besparen. 

Rinus Vader

Paris Proof

Royal HaskoningDHV was bij de totstandkoming en doorrekening van de WEii betrokken. Rinus Vader: “Het mooie is dat je op deze manier in één getal een zinvol beeld krijgt van de energieprestatie van je gebouw. Als het hoger is dan 350 kWh/m²GO.jaar, heb je een onzuinig gebouw. Kom je rond de 70 kWh/m²GO.jaar dan ben je Paris Proof. Bij 0 wek je net zoveel energie op als je nodig hebt. Dat is natuurlijk het mooist.”

Even opletten

Overigens zit in de huidige versie van het protocol (november 2020) nog een weeffoutje voor wat betreft de waardering van warmte en koude die van buiten het gebouw komt. Maar daar wordt aan gewerkt, aldus Rinus. Voor Onder d’n Plag maakt dat overigens niet uit. Zij betrekken geen warmte van buiten.

 

 

Hoeveel energie gebruikt jouw pand?

Bereken net als Ruud het energiegebruik van jouw accommodatie volgens het WEii-protocol en (ook leuk) stuur je resultaten en bevindingen naar nieuws@bouwstenen.nl

Meer energie besparen of opwekken?

Dat kan meestal wel. Geef je op voor een of meer (gratis) webinars:

En/of geef via deze link door over welke techniek je meer wilt weten. 

 

Meer informatie

Meer informatie over Onder d’n Plag volgt, maar je kunt er ook even langs fietsen

Van de WEii word ik heel enthousiast. Ik heb nog geen berekening gemaakt, maar plan het in om dat eens samen met onze energiecoordinator te doen.

Ik ben ook van plan het kwh/m2/go/jr als KPI/indictor voor sturing en monitoring in te zetten. Ook omdat het goed aansluit bij de verwachte toekomstige wetgeving.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.