LinkedInYouTubeTwitter

1404 Investeren en financieren

 

Op woensdag 23 april is de werkgroep Overheveling te gast in Leusden bij Haal Veluwe Plus. Een mooie opkomst met ook nog twee stagiaires.

Tijdlijn overheveling buitenonderhoud

 

Zorgen over onderwijshuisvesting

Ingrid blikt terug naer een eerdere bijeenkomst waarin we onze zorgen deelden over de onderwijshuisvesting en verwijst naar het interview met Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. Ook zij vindt dat het tijd wordt voor een update. Ad hoc maatregelen in de regelgeving maken het nodeloos ingewikkeld. Bouwstenen zal ook de andere branchevoorzitters interviewen over onderwijs en zorgvastgoed; de grootste hoofdpijndossiers op dit moment.

 

 

 

Openbaar

We spreken af dat we het document met de informatie uit de rondgang van Anneke openbaar op de website zetten. Nu dit werk klaar is heeft Anneke weer tijd om een nieuwe klus aan te pakken. 

 

 

 

 

Nog geen financieel inzicht

Op het gebied van de financiën is er nog niet zo heel veel bekend. Gemeenten hebben pas meer informatie met de mei-circulaire. Voor de schoolbesturen is het afwachten wanneer zij inzicht krijgen in de consequenties van de wettelijke maatregel. Uitgangspunt is voorlopig een bijdrage € 15 / m², de verwachting is dat dit nog wel kan dalen tot € 12,50 / m².

 

De werkagenda

Na deze gezamenlijk aftrap gaat de groep uiteen om twee thema's uit te diepen; financiering en beoordelingskader investeringsvraag aan de hand van een stroomschema.

 

Financiën

Welke ingrediënten dragen bij aan een succesvolle situatie bij de overheveling van de budgeten voor het buitenonderhoud? De werkgroep zet een aantal belangrijke zaken op een rijtje. Deze worden komende periode door de werkgroep zo veel mogeijk voorzien van goede voorbeelden en kwantitatieve gegevens.

 

Beoordelingskader voor een investeringsvraag renovatie.

We hebben in de bijeenkomst van 17 maart al vastgesteld dat het geen zin heeft verder met definities aan de slag te gaan maar de aandacht beter te richten op het ontwikkelen van een beoordelingskader. Aan de hand van een stroomschema met als werktitel ‘er komt een school bij de gemeente’ gaat de groep aan de slag. Gaande het gesprek krijgen we steeds meer zicht op de contouren van zo'n schema. De werkversie van dit document separaat naar de werkgroep toegestuurd om aan te vullen, te verfijnen en van nadere info te voorzien. 

 

Afspraken

  • We gaan aan de slag met een groep rond duurzame meerjaren programma's;
  • voorbeelden en houvast verzamelen voor alle punten m.b.t. de financieën;
  • verder werken aan het beoordelingskader (graag van een ieder een reactie met verbeteringen).

 

Het is halen en brengen in deze werkgroep en dit keer waren we te gast bij HAAL, waarvoor dank. Maar om een en ander uit te werken is ook geld nodig. We hopen dat ook scholen zich bij Bouwstenen gaan aansluiten. Dan kunnen we op deze lijn verder.