LinkedInYouTubeTwitter

1806 Onderhoudscontracten en verduurzamen

Op 26 juni 2018 wordt het netwerk 'Vastgoedmanagement' gastvrij ontvangen door de gemeente 's-Hertogenbosch in de Brede Bossche School Boschveld. Super aardige mensen; ook bij de receptie.

 

Ingrid van Bouwstenen trapt af. Er ligt een flinke uitdaging op het gebied van energie en klimaat. Deelnemers zijn vooral benieuwd naar de contracten voor onderhoud van gebouwen en installaties in relatie tot energie en klimaat.

 

Aanpak in ‘s-Hertogenbosch

Tinio de Goor en Eric Bressers vertellen over hun werk rond het verduurzamen van 116 panden in 's-Hertogenbosch en hun aanpak bij het onderhoud van de gebouwen en de klimaatinstallaties; van traditioneel naar prestatiegericht. In hun verhaal komt mooi naar voren waar ze in de praktijk tegenaan zijn gelopen, wat ze gaandeweg hebben geleerd en waar ze nog zoekend zijn. Er zit veel praktijkervaring in de groep en die zouden we beter kunnen delen en gebruiken om signalen af te geven, bijvoorbeeld over WKO’s. Gaan we doen.

 

 

Hoe het beter kan

Ed Rooijakkers legt ons uit waarom installaties niet doen wat ze moeten doen; 70% functioneert niet met 30% energieverspilling tot gevolg. Er ontbreekt een schakel tussen de eigenaar/contactmanager en de installateur. Contracten zijn niet gericht op optimalisatie van prestaties en kosten (geen vast punt, maar continue proces). De belangen van opdrachtgever en opdrachtnemer zijn niet gelijk en met prestatiecontracten breng je daar geen verandering in. Resultaatgericht gaat verder dan prestatiegericht.


Hij heeft een paar heldere schema’s om duidelijk te maken wat er mis is. En opmerkingen over het salaris in de installatiebranche (de onderhoudsmonteur doet nu copiermachines voor een beter tarief). Al met al een helder verhaal waar nog even op gekauwd moet worden om het naar de praktijk te vertalen. Maar een paar dingen springen eruit, waaronder dat we ook successen moeten delen. Ook daar leren we van als het gaat om optimalisatie.

 

Na een heerlijke lunch keren we huiswaarts en vinden we fantastisch mooie reviews in onze mailbox. 's Hertogenbosch en Ed bedankt!

 

 

Wat volgt?

Voor het najaar staat een aantal regiobijeenkomsten op de planning. Meer info volgt. Graag tot ziens.

 

 


Meer informatie