LinkedInYouTubeTwitter

2005 Corona, verduurzaming & samenwerking

Op donderdag 14 mei 2020 ontmoeten we elkaar online via Google Meet en het voelt, ondanks de afstand, toch al snel vertrouwd. De Corona actualiteiten bepalen het gesprek.

Actualiteit & Corona

Het is behoorlijk druk voor gemeenten en sportaccommodaties: de heropening van de sportaccommodaties, alternatieven organiseren om wel te blijven sporten en bewegen en ondertussen gaat de verduurzaming (natuurlijk) ook gewoon door. De meeste protocollen voor de heropening van sportaccommodaties komen van NOC-NSF en de KNZB voor de zwembaden. Het is een uitdaging om in kort tijdsbestek alles te organiseren en te faciliteren. Daarom proberen de deelnemers zich nu al voor te bereiden op de heropening van de binnensport. Dat is mogelijk nog een grotere uitdaging vanwege de kleinere ruimtes. We gaan hiervoor op zoek naar handvatten.

Afstemming

In de zoektocht om alternatieve initiatieven voor sport en bewegen een plek te geven, is het ook van belang om te bepalen welke activiteiten hiervoor in aanmerking kunnen komen. Bergen op Zoom heeft bijvoorbeeld midgetgolf en het klimbos aangemerkt als sport en biedt daarmee mogelijkheden voor beweging. In Den Helder stelt de gemeente zich coöperatief en soepel op ten aanzien van plannen voor heropening. En in Utrecht heeft de gemeente afstemming gezocht met de veiligheidsregio en ervoor gezorgd dat scouting aangemerkt wordt als sport en dus mee kan in de heropening. Hiermee ontstaat duidelijkheid in een regio en kan er, met oog op de zomer, weer gewerkt worden aan wat wel kan. 

Samenwerking voor de verduurzaming

Half mei werd de gemeentelijke routekaart verduurzamen gepresenteerd. De ambities in verduurzaming worden hierin voor de sportsector bevestigd. Daarin spelen ook circulariteit en klimaatadaptatie een belangrijke rol. Voordat de verduurzamingsplannen en -aanpak gemaakt kunnen worden, blijft de kernvraag welke accommodaties draagvlak hebben in de toekomst. 

Aanbod en spreiding van voorzieningen

Welke basisvoorzieningen voor sport en bewegen zijn nodig? En kan je hiervoor de samenwerking opzoeken met buurgemeenten om regionaal de smaken (voorzieningen) te verdelen? En kan dit ook worden gedaan met de kracht van de verenigingen?

 

 

What’s next

Op 29 oktober 2020 is de volgende bijeenkomst van het netwerk Sportief Vastgoed (programma volgt). Hopelijk kunnen we elkaar dan weer in 'real life' ontmoeten.

 

Wellicht ook interessant: nog voor de zomervakantie organiseren wij een Actualiteitencollege over Klimaatadaptatie; gratis voor partners van Bouwstenen. Houd hiervoor mail, website en nieuwsbrief in de gaten.

 

 

Meer informatie: