LinkedInYouTubeTwitter

2111 Moderne technieken voor inspecties

Image
in gesprek met Fred Jak en Dirk Huibers

 

Op donderdag 18 november 2021 komt het netwerk onderhoudsmanagement hybride samen: vanuit de Rooie Cent en online. 

 

We gaan aan de slag met nieuwe technieken voor inspecties. Daarover kan Fred Jak, manager programma onderhoud bij de Alliantie, ons veel vertellen. Want binnen het programma ‘Woningcorporatie van de toekomst’ is de Alliantie aan de slag gegaan met het beheren van de vastgoedportefeuille vanachter het bureau. Daarbij is stevig ingezet op het verzamelen van data in samenwerking met Spotr. In een levendige en interactieve sessie gaan we met Fred Jak en Dirk Huibers (Spotr) in op de oneindige mogelijkheden van dataverzameling voor onderhoud. En natuurlijk bespreken we ook de beperkingen.

Samen werken aan data

De Alliantie, een corporatie met 55.000 woningen in bezit, en Spotr gaan twee jaar geleden samen de uitdaging aan. Ze werken samen met alle onderhoudspartners naar een nieuwe manier van inspecties toe. Alle data, zoals foto’s van daken, gevels en kozijnen met bijbehorende metrages zijn verzameld en toegankelijk voor onderhoudsbedrijven. Niet alleen praktische gegevens, ook zichtbare gebreken worden opgenomen in de database. En in de toekomst ook het energiegebruik van gebouwen.

Inspectie vanachter je bureau

Doordat het gebouw op je computer, online, op beeld zichtbaar is, kan je vanachter je bureau de inspectie doen. En hoeft dus niet elke opname op locatie te gebeuren. In principe hoef je nog maar één keer het onderhoud in het werk bekijken. De data wordt constant ververst en blijft daardoor altijd up-to-date. Dirk legt uit: ‘Spotr zorgt voor continue inspectie, een inspecteur voor een momentopname. Om het beeld volledig te krijgen moet je het beide doen.’

Kunst- en vliegwerk

Image
drone inspectie

Om de beelden te verzamelen zijn er diverse technieken: vliegtuigen, auto’s, satellieten, zeppelins en natuurlijk drones.  Een drone vliegen is een vak op zich. Binnen de Alliantie is een voormalig inspecteur daartoe opgeleid. Fred Jak adviseert ons om het aanvragen van vergunningen en álles dat erbij komt kijken om een drone te vliegen - en dat is heel wat - uit te besteden aan een partij die daarin expert is. En hoe zit het met de privacy? De wetgeving is landelijk en binnenkort op Europees niveau vastgelegd. Dat is vrij soepel voor deze data. De Alliantie informeert bewoners worden over een opname. Waar nodig wordt een beeld wazig gemaakt.

Waarom zou je?

Wat is voor de Alliantie het doel van werken met data? De organisatie heeft zo een meer integrale aanpak van onderhoud. Plannen rondom verduurzaming en de visie van de organisatie op een pand en gebied is nu een onderdeel. Bovendien leidt deze werkwijze (vermoedelijk) tot een een lagere total cost of ownership. En waarom is de Alliantie aan deze innovatieve werkwijze begonnen? Fred legt uit: ‘De Alliantie heeft een voorbeeldfunctie. Het is een financieel gezonde corporatie en heeft veel impact met zo’n grote woningportefeuille. Combineer deze motieven met een verminderde beschikbaarheid van arbeid, materiaal en de opgave tot verduurzamen en je snapt onze keuze. Bovendien ligt het tempo waarin je data kan verzamelen zoveel hoger. We kunnen zoveel meer, zoveel sneller’ vertelt Fred enthousiast.

Ook voor maatschappelijk vastgoed?!

Ook gemeenten gebruiken Spotr voor steeds meer doeleinden: de WOZ, het verduurzamen en de brandweer. Voor maatschappelijk vastgoed zien we wel nog wat beperkingen. Monumentale gebouwen bijvoorbeeld met al hun specials. Sowieso bestaat een gemeentelijke portefeuille niet uit standaard gebouwen of archetypes zoals corporatiewoningen. En het gaat bovendien om minder grote hoeveelheden. Maar toch, iedereen ziet wel mogelijkheden. Want we hebben allemaal slecht bereikbare daken die we willen inspecteren. Nu nog even dat drone vliegbrevet regelen.

 

 

What's next?

De volgende keer gaan we aan de slag met Europees aanbesteden van onderhoud, het gebruiken van sensoren in het onderhoud of een ander actueel thema. Tips, wensen, suggesties of vragen zijn welkom.

 

En we zien jullie natuurlijk graag op 9 december tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag met het thema Verbouwend Nederland. We gaan dan onder andere in gesprek met de voorzitter van Techniek Nederland en er is een sessie over samenwerken met marktpartijen. Tot dan en daar!

Meer informatie