LinkedInYouTubeTwitter

2206 Sparren in Utrecht

Dinsdag 21 juni 2022 zijn we met een mooi gezelschap in het stadskantoor Utrecht. Vlak boven het drukste treinstation van Nederland hebben we eindelijk weer de gelegenheid met elkaar te sparren. En dat doen we volop.

Image
Onderhoudsmanagement 21 juni

Vier belangrijke thema’s

Het gesprek komt meteen goed op gang. Al tijdens het kennismakingsrondje wordt duidelijk dat een aantal thema’s bij iedereen speelt. We pakken er vier bij de kop; verduurzamen,  compliance (o.a. zorgplicht in het gebouw), beter aanbesteden in tijden van schaarste en dashboard/data management. 

Nieuwsgierig naar elkaar

Dat doen we deels in kleine groepen met brengers en halers en deels plenair. We zijn allemaal nieuwsgierig hoe anderen het doen en wat blijkt; er zijn enorme verschillen in hoe gemeenten uitvoering geven aan het onderhoudsmanagement. 

Onderhouden is investeren

Een aantal gemeenten heeft een aparte afdeling of programmateam voor het verduurzamen. Die is verantwoordelijk voor de investeringen in de gebouwen. Bij anderen zit de taak verweven in de afdeling onderhoud en moet de verduurzaming in het onderhoud worden opgepakt. De hoge ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn vraagt een integrale aanpak en heeft daarmee invloed op ieders werk. Het vraagt meer afstemming en ook het financieel inregelen kost tijd. De kosten van de investering kunnen niet uit het onderhoudsbudget worden betaald. 

Veiligheid belangrijk thema bij compliance

De veiligheid is een belangrijk thema als het gaat om de zorgplicht. Er leven veel vragen. “Hoe beperk je het risico? Wat kan je eisen van de gebruiker? Hoe geef je invulling hieraan? En hoe ga je handhaven?” Dit vraagt om verdieping.

Beter aanbesteden met data

Vooral in de oververhitte markt is aanbesteden lastig. We hebben het gevoel dat maatschappelijk vastgoed achteraan in de rij mag aansluiten als het op uitvoering aankomt. Hoe voorkomen we dat? Er worden vele knelpunten gedeeld, maar zeker ook goede voorbeelden. Naast samenwerken met de markt blijkt ook datamanagement van cruciaal belang om goed aan te kunnen besteden en de voortgang te monitoren.

 

Het gesprek is een mooie aanleiding om contactgegevens uit te wisselen. We bellen…

 

Wat volgt

Thema voor de volgende bijeenkomst is ‘de zorgplicht/compliance’. 

De verdieping op de andere thema’s pakken we tijdens bijeenkomsten (on of offline) in het kader van de ontwikkelprogramma’s:

  • data/dashboard management voor beheer en onderhoud (o.a. met voorbeeld Groningen)
  • beter aanbesteden beheer en onderhoud (o.a. met voorbeeld Amsterdam en  Enschede).

Iedereen is ook van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de online actualiteitencolleges over bijvoorbeeld de NEN 8026 en circulair slopen. 
 

Houd voor de data de nieuwsbrief en de mail in de gaten.