LinkedInYouTubeTwitter

2205 Impressie bijeenkomst Samen onder één dak

Image
Icoon theater

​Afspraken over samenwerking 

Op een zonnige dag in mei 2022, zijn we met het netwerk in Amersfoort. Meteen bij het rondje aan het begin van het programma blijkt dat we met de juiste groep op de juiste plek zijn; het samenwerken in een multifunctionele accommodatie gaat niet vanzelf. We zijn er om elkaar vooruit te helpen.

Didam-arrest en andere actualiteiten

Een van de onderwerpen die aan bod komt is het Didam-arrest. In een aantal gemeenten verhuurt de gemeente ruimte aan een kinderdagverblijf die door het schoolbestuur is aangedragen, omdat ze daarmee lekker samen werken. Dat ontslaat de gemeente niet van haar verplichting om de ruimte op de markt aan te bieden.

Ook bespreken we wat te doen met de huurverhoging die ontstaat als gevolg van de hoge inflatie of een verhuizing naar een duurder pand. Hier kan gedeeld ruimtegebruik verlichting bieden.

Juridische vorm samenwerking

Er zijn verschillende manieren om de samenwerking tussen organisatie in een integraal kindcentrum juridisch vorm te geven. Trudy Spaans, advocaat bij TeekensKarstens schetst de wettelijke mogelijkheden met hun voor- en nadelen; de personele unie, een holding met werkorganisaties daaronder, een stichting of vereniging. Daar moet je al in de voorfase van een ontwikkeling afspraken over maken. Dat lijkt een open deur, maar toch gebeurd dat niet altijd.

Iemand in de groep maakt een reglement met daarin afspraken over samenwerking in het pand waarin ze een ruimte huren. We bespreken de vraag hoe en waar je de samenwerkingsafspraken het beste kunt vastleggen en het te standaardiseren is.  

Rondleiding ICOON Theater

Image
Rondleiding

Dan begint de rondleiding en laat Robin Benner, facilitair manager, ons zien hoe het in de praktijk werk. Hij leidt ons rond door het gebouw waarin een culturele instelling, VO-school, bibliotheek, theater, kinderopvang en sporthal zitten. De zon schijnt nog steeds maar het regent vragen over de samenwerking in het gebouw. Gelukkig kan Robin daar alles over vertellen. Hij werkt er al 12 jaar en is kort na oplevering aangenomen omdat in één gebouw zitten niet vanzelf leidt tot prettig samenwerken. Ook is er bij de oplevering een coöperatie opgericht om de samenwerking goed te laten verlopen. En dat is gelukt, zegt Robin. Het is een succesverhaal, maar vraagt blijvend aandacht. Het programma en de wensen van de gebruikers veranderen steeds en Robin moet er voor zorgen dat het blijft passen en soepel verloopt. Hij is de spin in het web: “Er is geen vast overleg tussen de gebruikers want ze hebben verschillende werk- en openingstijden. Maar ze weten mij allemaal te vinden.”

 

Er is zoveel te vertellen dat we niet meer toekomen aan de voorbeeldovereenkomsten en de casussen. Reden voor een vervolg. Buiten in het zonnetje drinken we nog wat en wordt nog lekker genetwerkt. Het is vaak moeilijk om tijd vrij te maken voor dit soort bijeenkomsten, maar het is de tijd dubbel en dwars waard, horen we. 

  

 

Wat volgt

De volgende netwerkbijeenkomst voor Samen onder één dak staat gepland in het najaar. Zet 6 oktober vast in je agenda. En heb je tussendoor vragen, casussen of mooie voorbeelden te delen? Dan ontvangen we die graag.

Meer informatie