LinkedInYouTubeTwitter

Wie verslaat Den Haag

Welke gemeente wint dit jaar de prijs die Bouwstenen jaarlijks uitlooft voor de begroting die het meeste inzicht geeft in het maatschappelijk vastgoed dat de gemeente in haar bezit heeft?  

Beslissende factorfoto winnaar

De gemeente Den Haag won de prijs in 2022. Ze gaf in haar begroting veel inzicht in de kosten en baten van haar vastgoed. Dat was uiteindelijk de beslissende factor waarom zij de prijs hadden gewonnen. Bestuurders en professionals uit het Bouwstenen-netwerk vinden het belangrijk in de gemeentebegroting aandacht te geven aan het vastgoed. Dat is niet alleen belangrijk uit oogpunt van transparantie en heldere besluitvorming, maar ook in verband met de grote vervangings- en duurzaamheidsopgave waar gemeenten voor staan.

BBV als toetsingskader

In veel gemeenten ontbreekt een specifiek 'vastgoedprogramma' om de gemeenteraad en burgers inzicht te geven in de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Een goed alternatief is dan de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen. Bij de invulling van deze paragraaf wordt in de praktijk meer aangesloten bij de titel van deze paragraaf, dan bij de inhoudsvereisten zoals te vinden in het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV). Van de 12 onderzochte begrotingen voor 2021 (10 grote en 2 kleine gemeenten) voldeed er geen één aan alle inhoudseisen van de BBV. Reden waarom het Bouwstenen-netwerk Financiële Experts een voorzet voor de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen heeft gemaakt. Deze opzet dient als toetsingskader voor de prijs. 

Eerste scan

De trainees van Bouwstenen hebben al een kijkje genomen in een paar begrotingen voor 2024. In lijn met het Bouwstenen-onderzoek uit 2021 kwam ook daarbij naar voren dat in de begroting meestal weinig inzicht wordt geboden in de vastgoedportefeuille. De gemeente Almere doet dat wel. Dit is niet verrassend, aangezien de gemeente Almere de afgelopen twee keer genomineerd was voor de prijs voor beste begroting. In 2021 heeft Almere de prijs gekregen. Vraag is wie Almere en Den Haag dit jaar verslaat.

 

 

Meedoen? Dat kan!

Denk je dat jouw gemeente in aanmerking komt voor de prijs? Stuur ons dan uiterlijk 16 november 2023 een link naar de begroting naar nieuws@bouwstenen.nl. Dan nemen we jouw gemeente ook mee in ons onderzoek. 

 

Meld je ook aan voor de Maatschappelijk Vastgoeddag 2023 waar de prijs wordt uitgereikt. Tijdens diverse sessie gaan we dieper in op de (financiële) aspecten van de opgave. 

 

Image
Aanmelden

Meer informatie

  • Bericht: Den Haag wint prijs voor beste begroting (8 december 2022)
  • Bericht: Wie verslaat Almere (28 maart 2022)
  • Voorstel: Indeling paragraaf onderhoud kapitaalgoederen
  • Webinfo: Begroten en verantwoorden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.