LinkedInYouTubeTwitter

Inspraak op investeringssubsidie

Zonnepanelen_Pixabay

Het Ministerie van BZK komt met een investeringssubsidie om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Iedereen kan tot 29 april 2022 reageren op de conceptregeling.

Ondertussen kunnen maatschappelijk vastgoedeigenaren alvast kijken of ze een aanvraag gaan voorbereiden; want wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Meer investeren

De €340 miljoen dat via deze regeling in fases wordt verdeeld, is niet genoeg om de hele maatschappelijk vastgoed portefeuille te verduurzamen. Maar het is een begin. Het hoofddoel is om eigenaren te stimuleren om gebouwen te verduurzamen. Zo wordt de energieprestatie verbeterd en de CO2-uitstoot verlaagd.

Image
Zonnepanelen aanleggen

Planning en plafond

De regeling opent naar verwachting in het najaar van 2022, van september tot en met december. Het plafond bedraagt in het huidige concept € 51.800.000 tot 1 januari 2023. Aanschafkosten en projectkosten worden met de regeling gedeeltelijk vergoed. Dat geldt ook voor kosten van een energieadvies en/of energielabel. Als er al kosten gemaakt zijn dan kunnen deze waarschijnlijk met terugwerkende kracht worden vergoed.

Snel te besteden, minder rompslomp

De regeling die nu voorligt is gebaseerd op een eerder voorstel en consultaties waaraan ook het Bouwstenen-netwerk heeft meegedaan. Diverse opmerkingen zijn verwerkt, maar de situatie blijft suboptimaal. Reden waarom het Bouwstenen-netwerk samen met ministeries en partijen uit het werkveld onderzoek doen naar opties om stuctureel en incidenteel geld vanuit het rijk, zo naar het werkveld te brengen dat het snel, programmatisch en zonder al te veel rompslomp kan worden ingezet voor de grote verbouwing van scholen. 

 

 

Meedoen?

Geef jouw input voor de internetconsultatie. Het ministerie neemt de reacties in overweging. Deze kunnen leiden tot aanpassingen in de regeling. Hier tref je eerdere reacties.  

Yes you can oranje

 

Meer informatie

 

Reacties

De doelgroep is groot. Veel vissers in dezelfde vijver. Gemeenten moeten in de aanvraag in concurrentie met maatschappelijke organisaties in de eigen gemeente, die gemeenten zelf ook graag willen verduurzamen. Met als hoofdboodschap: het is lastig een structurele verduurzaming in gang te zetten met onzeker subsidiegeld.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.