LinkedInYouTubeTwitter

Plan voor € 525 miljoen

Zonnepanelen

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat er € 525 miljoen wordt vrijgemaakt voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Nu is bekend waar dit geld heen gaat.

 

Waar het geld heen gaat is op te maken uit het plan dat op 15 november 2021 door het Ministerie van BZK is gepresenteerd.

€ 340 miljoen subsidie voor eigenaren

In totaal wordt er € 340 miljoen uitgetrokken voor een nieuwe subsidieregeling, die in drie delen loopt van half 2022 tot half 2024. De subsidie richt zich op het verduurzamen van het vastgoed op natuurlijke momenten en kan worden aangevraagd door eigenaren. De regeling wordt samen door ministerie BZK, OCW en VWS verder voorbereid.

€ 125,5 miljoen voor Rijksvastgoed

Image
Binnenhof

Iets minder dan een kwart van het totaal bedrag gaat naar het verduurzamen van Rijksvastgoed. Om bijvoorbeeld meer zonnepanelen op rijksgebouwen te krijgen. Daarnaast is er budget om lopende projecten sneller duurzamer te krijgen. Uit een groslijst projecten wordt in overleg een prioriteitenlijst gemaakt. Daarbij is de maximale CO2-reductie per extra geïnvesteerde euro leidend.

€ 59,5 miljoen voor programma’s en projecten

De rest van het geld gaat naar ondersteuning voor bijvoorbeeld sportclubs en scholen. Onder andere voor het aanbrengen van isolatie van gevels en of het inzetten van WKO’s. Daar lopen al programma’s voor. Een speciaal programma voor de eigenaren van monumenten is nog in de maak. Verder is er geld beschikbaar voor duurzaamheidsprojecten voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Mooi begin, maar niet genoeg...

Het bedrag is een mooi begin, maar lang niet genoeg. Om het maatschappelijk vastgoed te verduurzamen zijn miljarden nodig; tot 2050 zeker zo’n € 53 miljard. Dat is omgerekend een kleine € 2 miljard per jaar, waarvan € 1,4 miljard alleen al voor het verduurzamen van scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

 

 

 

Meedoen?

Dat kan! Denk mee over hoe we dit geld goed kunnen inzetten en sneller publieke plekken kunnen verduurzamen tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 9 december 2021. 

Yes you can geel

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.