LinkedInYouTubeTwitter

2003 Impressie Verduurzaming & producten portefeuillemanager

In verband met corona spreken de deelnemers van het netwerk Vastgoedsturing elkaar telefonisch op dinsdag 31 maart 2020.

Corona perikelen

De corona vraagt een andere manier van werken. Veel gemeenten zijn bezig met het inventariseren van de gevolgen en ontvangen aanvragen om uitstel van huurbetaling. Ze verlenen vaak 3 tot 6 maanden uitstel, maar zien ook vragen voor kwijtschelding op zich afkomen. Criteria hiervoor moeten nog worden opgesteld en is iets om samen op te pakken.

 

Goed om te horen dat de informatie op de site van Bouwstenen op prijs wordt gesteld. Fijn als iedereen Bouwstenen aangehaakt houdt op de gemeentelijke beleidslijn zodat we die informatie ook verder kunnen delen.

Route verduurzaming

Dan duiken we in de routekaart. Attie (Rotterdam) geeft een goede samenvatting van de inhoud van de VNG route naar de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Doel is 95% CO2 reductie en aardgasvrij in 2050. Geen klimaatmaatregelen en circulair beleid. Punt voor punt nemen we de uitgangspunten en aannames door. Worden ze herkend? Hoe doen anderen het? Rotterdam, Den Bosch en Utrecht sturen hun berekeningen en samen gaan we aan de slag met een opzet voor een berekening die alle gemeenten kunnen gebruiken.

Producten van de portefeuillemanager

De rol van de portefeuillemanager is vooral de vertaling maken van huisvestingsvragen naar vastgoedoplossingen. De vastgoednota is een belangrijk product,  maar daar hebben we al veel voorbeelden van verzameld. Het afstemmen met de beleidsafdeling is belangrijk. Veel gemeenten willen inkrimpen om kosten te besparen, maar het is moeilijk deze knoop door te hakken. Veel hangt af van de wethouder, het college en de raad. Die zijn er in allerlei soorten en maten (archetypes).    

 

Het was goed elkaar te spreken maar nog fijner als we elkaar weer kunnen zien. Voor de volgende keer is het onderzoek van Den Bosch misschien een relevante. Sidney bedankt voor het trekkerschap en fijn dat je als expert aangehaakt blijft.

 

 

What's next?

Ook in tijden van Corona helpen we iedereen graag vooruit. Bel of mail ons als je wensen, ideeën, vragen of opmerkingen hebt.

 

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 22 september 2020,  maar wellicht zien we elkaar ook tussendoor nog.

 

Blijf gezond allemaal en tot snel.

 

 

Meer informatie